Pages

Sunday, March 4, 2012

cucur sosej


emm ape kate saya kongsi satu resepi yang org akan kata resepi biasa tapi saya bru 1st time buat resepi ni...sje je nk try ubah sikit-sikit...

Cucur Sosej

bahan-bahan:

tepung gandum
bawang besar
kentang
ikan bilis
sosej
sedikt garam dan perasa
air panas

cara-cara membuatnya:

1. bawang besar, kentang dan sosej dipotong dadu. ikan bilis ditumbuk.
2. panaskan minyak.
3. masukkan tepung gandum ke dalam bahan yang telah dipotong tadi. tambah perisa dan garam secukup rasa.
4. tuang air panas ke dalam adunan. kacau sehingga tepung menyaluti bahan-bahan tadi. jangan terlalu cair.
5. masukkan sedikit-sedikit ke dalam minyak menggunakan sudu ataupon tangan.
6. masak sehingga kekuningan. angkat dan hidang.

kebiasaan orang akan campur dengan baking powder.tapi cara saya guna air panas supaya lagi lembut jemput-jemput (cucur) tersebut walaupun sejuk.


0 mari le komen: